Boek over historie De Waakzaamheid

Zaterdag 24 november werd in restaurant De Vijfde Smaak aan de Hoogstraat in Koog aan de Zaan het boek De bewogen historie van De Waakzaamheid ten doop gehouden. Het idee om een boek te maken over De Waakzaamheid ontstond in 2011 naar aanleiding van de succesvolle inspanningen van stichting De Waakzaamheid om fondsen te verwerven om de restauratie mogelijk te maken.

Er werd een groepje enthousiastelingen geformeerd die het boek handen en voeten zouden geven. Piet Koopman nam het hoofdstuk over het bloeiende jazz-tijdperk van De Waakzaamheid voor zijn rekening, Erik Schaap schreef een hoofdstuk over De Waakzaamheid gedurende de Tweede Wereldoorlog en popkenner Rob Hendriks nam de rijke historie van de wilde jaren vanaf de jaren ’60 voor zijn rekening. Dirk Boon en Jeroen Breeuwer doken in de archieven van het Gemeentearchief Zaanstad om te spitten naar informatie over de herberg waarna het ruwe materiaal door Peter Roggeveen werd uitgewerkt in afzonderlijke verhalen. De restauratie werd door fotograaf Ad van den Berg stapsgewijs vastgelegd en is in kleur opgenomen in het boek.

Bijzonder is dat vier Zaanse vormgevers zich door hun verbondenheid met De Waakzaamheid graag bereid toonden één of meer hoofdstukken op hun eigen wijze vorm te geven. Rolf Kliffen, Jan Schoen, Rick Stadt en Mark van Westervoort. De cover is door Edwin Winkelaar ontworpen.

Koop het boek online bij het Kunstcentrum